Huisvesting

huisjeOmdat chinchilla’s zulke levendige dieren zijn en lekker moeten kunnen springen, moet de kooi niet kleiner zijn dan 80 tot 100cm breed, ongeveer 45 tot 50 cm diep, en 1 tot 1,5 meter hoog. Plaatst de kooi niet in een omgeving waar continu ramen of deuren open gaan, een chinchilla die op de tocht staat zal een dodelijke longontsteking oplopen. Chinchilla’s worden in de regel binnen gehuisvest waarbij de ideale temperatuur ongeveer 15 tot 20 graden Celsius is. Direct zonlicht moet worden vermeden.

In de zomer worden onze huizen vaak een paar graden warmer. Men kan voor de koelte de gordijnen overdag sluiten. Ook kan men gebruik maken van terracotta potten en granieten stenen waaraan het dier zich kan verkoelen. Het is ook mogelijk een drinkflesje in te vriezen en deze goed in een handdoek te wikkelen en in de kooi te leggen. De dieren zullen zich hier dan ook aan verkoelen.

Voor de dieren is het prettig als de kooi iets hoger van de grond af staat. Op de grond zal een chinchilla zich niet veilig voelen, omdat van nature het gevaar dikwijls van boven komt (roofvogels). In het onderkomen moet een slaaphok of een leuke pot aanwezig zijn waarin het dier zich kan terugtrekken. Daarnaast moeten één of meerdere zitplankjes tegen de wand bevestigd worden. Plaats deze niet te hoog of te ver van elkaar af. Om de chinchilla’s de mogelijkheid te geven te klimmen worden klimtakken aangebracht. Deze takken moeten van een harde houtsoort zijn, zodat ze tegelijk de tandafslijting bevorderen als de dieren eraan knagen. Let op!!! Men kan niet zomaar alle houtsoorten gebruiken en moet zeker weten dat de boom onbehandeld is.

chinstok

Als bodembedekking van de kooi kunnen het beste beukensnippers of kartonsnippers gebruikt worden. Ikzelf ben erg blij met het gebruik van kartonsnippers het is stof arm wat prettig is voor u en uw chinchilla. Het blijft in de kooi liggen als u uw dier eruit haalt, dus minder stofzuigen. De kooi is makkelijker schoon te maken. Het is zuinig in gebruik en waait niet door de kamer. Ook geeft het minder nare geurtjes in huis en vermengt zich niet met het voer waardoor u minder hoeft weg te gooien. Ook gaat het niet in de vacht van uw chinchilla zitten. Zaagsel e.d. zijn minder geschikt, omdat het lastiger schoon te houden is, het meer stuift en het verstopping kan veroorzaken.