Gezondheid, ziekten en kwalen

De gezonde chinchilla heeft een glanzende vacht, is actief en eet en drinkt goed. Zodra in 1 van deze aspecten verandering optreedt, is het zaak een dierenarts te raadplegen of een fokker om advies te vragen. Echter, ondanks dat de volgende problemen zouden kunnen optreden heeft een chinchilla maar zelden gezondheidsproblemen. Zeker niet als ze met maar enkele dieren als huisdier worden gehouden!

Huid- en vachtproblemen
Huidschimmels, schurftmijt of andere parasieten kunnen o.a. kale plekken veroorzaken. Raadpleeg een dierenarts of fokker, behandeling is mogelijk. Zo kan schimmel zeer eenvoudig behandeld worden met schimmelpoeder in het badzand. Echter dit is alleen via fokkers te koop!!

Doorgegroeide tanden en nagels
Door genoeg voor knaagmateriaal en beweging te zorgen slijten de altijd doorgroeiende tanden en nagels natuurlijk af. Bij te lang geworden tanden en nagels moet er geknipt worden.

Verstopping & diarree
Een veelvoorkomende kwaal en meestal een gevolg van verkeerde of veranderingen in het voer. Bij aanhoudende diarree zo spoedig mogelijk een dierenarts en/of advies van een ervaren fokker raadplegen.

Oogproblemen
Door een vuiltje in de oogjes kan het oogje ontstoken raken of nat uitzien. Maak het voorzichtig schoon met een schoon doekje of wattenschijfje met afgekoeld gekookt water.

Verkoudheid & longontsteking
Bij aanhoudende natte ogen, verkoudheid en koortsigheid schuilt het gevaar van een longontsteking. Zorg in ieder geval dat de chinchilla tocht- en vochtvrij staat en raadpleeg een dierenarts.

Vachtbijten & gedragsproblemen
Vaak is de chinchilla aan te veel stress blootgesteld, word hij alleen gehouden of is hij gewoon letterlijk gedragsgestoord door dat hij bijvoorbeeld afkomstig is uit slechte foklijnen met gedragsgestoorde voorouders. Vaak is dit niet af te leren. Met deze chins mag dan ook absoluut niet doorgefokt worden.