Gedrag

gedragHet gedrag van een chinchilla kan erg variëren, zo ook het karakter van een chinchilla. Chinchilla’s afkomstig uit zeer grootte fokkerijen zijn vaak schichtig en kruipen bang in hun huisje of in een pot weg. Bij benadering maken ze uit angst een kwetterend geluidje. Ze schrikken erg snel van onverwachte bewegingen rondom hun kooi.

Met veel geduld zijn deze dieren wel tam te krijgen maar dieren afkomstig uit tamme ouders zijn vaak al tam en kunnen met gemak nog veel tammer worden. Ook kan men ze van alles aanleren.

Chinchilla’s hebben vaak een duidelijk uitgesproken eigen karakter. Als kleinschalige fokker ben ik goed op de hoogte van de karakters van mijn eigen dieren maar heb ik binnen elke weken ook een zeer duidelijk beeld van de karakters van de kleintjes. Het duidelijke onderscheid zit hem bijvoorbeeld in dat het ene dier erg rustig knuffelig en aanhankelijk is en het andere dier juist lekker wil spelen en rondrennen. Beide dieren kunnen even lief en even tam zijn, maar gedragen zich wel anders. Mensen die zelf meerder chinchilla’s hebben zullen heel goed snappen wat ik hier mee wil zeggen. Mijn ervaring leert dat als men juist twee chinchilla’s koppelt met ieder een verschillend karakter dat dit de leukste en beste koppeltjes vormen, zeker ook voor chinchilla’s die samen als huisdier worden gehouden.

Verhalen dat chinchilla’s geen knuffeldieren zijn en ongeschikt voor kinderen, komen voort door de grootte fokkerijen waar ze weinig tijd aan het tam maken van de baby’s kunnen besteden. Maar juist het tegendeel is waar, sommige chinchilla’s doen zelfs niets liever dan knuffelen!